Recenze knih
název knihy : Dieta při onemocnění dnou
Autoři: Eva Jirsová, Jarmila Pražáková
Nakladatelství: Avicenum
Město: Praha
Rok vydání: 1991
Počet stran: 51
ISBN: 80-201-0125-x
Cena : běžně není kniha v prodeji, pouze knihovny
Anotace
„Dna se projevovala již u lidí ve starověku, pro své nápadné příznaky ji rozpoznávali i ve starém Řecku, např. Hippokrates a Galónos. Současný vědecký výzkum prokázal tento fakt na kostře objevené v Nubijské poušti, jejíž stáří bylo odhadnuto na 1.století našeho letopočtu. Na palci nohy i na ostatních kostech se našly tofy, v nichž byly prokázány uráty.“ (z předmluvy)
Naše recenze
V úvodu knihy autoři více přibližují dnu. Rozlišují její primární a sekundární formu. Také přibližují akutní a chronickou dnu. Další kapitola je věnována životosprávě u tohoto onemocnění. Seznamuje čtenáře s dietními pravidly i s pitným režimem. Najdete v knize přehled dovolených a zakázaných potravin, ale i konkrétní příklady jídelních lístků. Je zde přiblížená dieta jak pro akutní, tak chronickou dnu. Také se seznámíte s dietou při Fredricksonově chorobě. Najdete tu návody, jak se stravovat v odlehčovacích dnech, dozvíte se něco o souvislosti mezi dnou a obezitou. Dočtete se o redukčních dietách a o kombinacích dalších diet. Obsáhlou část knihy tvoří předpisy jednotlivých pokrmům. Jsou stručné a je jich dohromady 78. Na konci knihy najdete přehledné tabulky (obsah purinových látek v potravinách, obsah solí kyseliny šťavelové, energetické hodnoty vybraných potravin). Kniha je věcně psaná a nemá obrázky. Čte se dobře, není obsáhlá a je dobře strukturovaná.
Vše o onemocnění kůže - Strie.eu. Proč se kůže extrémně natahuje?
název knihy : Diety při onemocnění dnou II.
Autorka: Tamara Starnovská
Nakladatelství: Sdružení MAC
Město: Praha
Rok vydání: 1999
Počet stran: 31
ISBN: 80-86015-43-2
cena : 30-50 Kč
Anotace
„Dna je revmatické onemocnění, které vzniká jako zánětlivá reakce lidského organismu na přítomnost krystalů nátria uráta v kloubním prostředí. Základním předpokladem je zvýšená hladina kyseliny močové v krvi, již má asi deset procent populace. To ale ještě neznamená je všichni trpí dnou. Tato nemoc se objevuje, dojde-li k vysrážení krystalů kyseliny močové…“ (z knihy)
Naše recenze
V úvodu knihy autorka přibližuje životosprávu a zaměřuje se na její nové zásady. Další kapitola se věnuje nápojům a jejich vhodnosti při problémy s dnou. Následuje přehled zakázaných potravin, doporučených potravin a jsou tu technologické postupy, které můžete využívat při přípravě pokrmů, máte-li problémy s dnou. Také tu najdete přehlednou tabulku obsahu purinových látek v potravinách. Dále už následují recepty na hlavní jídla, sladká jídla, malá studená jídla a saláty. Rovněž tu je přehledný obsah a podrobný rejstřík, který je sestaven podle základních použitých potravin – brambory, luštěniny, maso (hovězí, vepřové), mléko a mléčné výrobky, obilniny a výrobky, z nich, ovoce, ryby, rýže a zelenina Kniha je přehledným, jednoduchým a věcným návodem, jak se stravovat při onemocnění dnou. Navazuje na svůj první díl. Monografie je dobře strukturovaná, nikterak obsáhlá. Na jejím konci najdete nabídku dalších publikací, které vyšly v této edici. Jsou jimi např. peptické vředy, hepatitida, cirhóza, dna, anémii, ischemická choroba srdeční, žlučník, slinivka, zácpa...